Erasmus+ geëerd voor bijdrage Europese integratie

Primair en voortgezet onderwijs Middelbaar beroepsonderwijs Hoger onderwijs Volwasseneneducatie Jeugd & jongerenwerk

Gepubliceerd op: 15 oktober 2020

Het programma Erasmus+ heeft de Empress Theophano Prize gewonnen voor de bijdrage aan Europese samenwerking en het belang van onderwijs en cultuur. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nam de onderscheiding in ontvangst. Tijdens haar dankwoord benoemde zij de verenigende impact van het programma.

Het programma Erasmus+ heeft de Empress Theophano Prize gewonnen voor het effectief stimuleren van samenwerking en mobiliteit onder jonge mensen in Europa. De nieuwe onderscheiding beloont personen of organisaties die bijdragen aan Europese integratie en samenwerking en het belang van haar cultuur en onderwijs en gelijkheid onder de bevolking.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nam de prijs namens de EU in ontvangst en benoemde in haar dankwoord het programma Erasmus+ als "een van de grootste verenigende prestaties in de geschiedenis van de Europese Unie."

In de toekomst zouden nóg meer jonge Europeanen van alle onderwijsniveaus de voordelen van Erasmus+ moeten kunnen ervaren, aldus Von der Leyen. 

Hoop voor Europees herstelplan 

In haar speech nam Von der Leyen het succes van Erasmus+ als inspiratie voor het Europese herstelplan NextGenerationEU. Volgens haar moeten we de voordelen van mobiliteit onder jonge Europeanen niet voor lief nemen. Solidariteit, vertrouwen en eenheid onder Europese burgers vormt de basis om de huidige crisis te boven te komen en een betere toekomst op te bouwen voor de komende generaties. 

Over de Empress Theophano Prize

De Empress Theophano Prize is vernoemd naar Theophano, keizerin van het Byzantijnse Rijk in de tiende eeuw na Christus. Zij had tijdens haar leven een grote invloed op het stimuleren van onder andere gendergelijkheid en onderwijsgelijkheid in West-Europa. Ook was zij een van de eerste leiders die wetenschappers naar het hof liet komen om haar te adviseren. De prijs wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt door de Theophano Foundation, in de vorm van een onderscheiding.

Bron: Neth-ER