Skip naar content

Deadlines voor het aanvragen van subsidie

Er zijn jaarlijks een of meerdere deadlines om Europese subsidie aan te vragen voor een activiteit binnen Erasmus+.

Erasmus+: een ervaring die het leven van 10 miljoen Europeanen heeft veranderd

De Europese Commissie heeft het jaarverslag 2018 Erasmus+ gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de afgelopen 30 jaar meer dan 10 miljoen mensen aan het programma hebben deelgenomen - voor velen een ervaring die hun leven heeft veranderd.

Alle onderwijssectoren Jeugd & jongerenwerk

'Een van de meest tastbare resultaten van de EU'

Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, verklaarde deze week bij de opening van een evenement in Brussel over het nieuwe programma Erasmus+: “Erasmus+ is voor onze jongere generaties uitgegroeid tot een poort tot Europa en de wereld. Het is een van de meest tastbare resultaten van de EU: Erasmus+ brengt mensen uit heel Europa samen, schept een gevoel van verbondenheid en solidariteit, scherpt kwalificaties aan en verbetert de toekomstperspectieven van de deelnemers.”

Met een budget van 2,8 miljard euro (10 % meer vergeleken met 2017) was 2018 opnieuw een recordjaar. Erasmus+ heeft meer dan 23.500 projecten gefinancierd en in 2018 steun verleend ter bevordering van de mobiliteit van meer dan 850.000 studenten, leerlingen, leerkrachten en jeugdwerkers. Bijna 10 % van de 470.000 studenten, stagiairs en personeelsleden in het hoger onderwijs die tijdens het academisch jaar 2017/2018 een beurs hebben gekregen, is naar partnerlanden in de hele wereld gereisd of uit die landen naar de EU gekomen.

Erasmus+ is voor onze jongere generaties uitgegroeid tot een poort tot Europa en de wereld. Het is een van de meest tastbare resultaten van de EU: Erasmus+ brengt mensen uit heel Europa samen.

Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd

Behalve aan studenten en academisch personeel uit het hoger onderwijs heeft Erasmus+ steun verleend aan 40.000 leer- en onderwijskrachten, 148.000 deelnemers aan beroepsonderwijs en -opleiding, 8.400 personeelsleden uit het volwassenenonderwijs en 155.000 jongeren en jeugdwerkers.

Het programma heeft ook 199 sportprojecten gefinancierd. Erasmus+ heeft daarnaast steun verleend voor de jaarlijkse Europese Week van de Sport, die een groot succes was met meer dan 50.000 evenementen in heel Europa.

Sinds 2018 steunt Erasmus+ ook het initiatief om uiterlijk in 2025 de Europese onderwijsruimte tot stand te brengen. Het initiatief “Europese universiteiten” helpt instellingen voor hoger onderwijs onder meer om sterke nieuwe allianties te vormen.

Erasmus+: een van de meest succesvolle programma's van de EU

Erasmus+ en de voorgangers ervan behoren tot de meest succesvolle programma's van de EU. Sinds 1987 bieden deze programma's mensen van alle leeftijden de kans om nieuwe kennis en ervaringen op te doen in het buitenland. Het huidige programma loopt van 2014 tot 2020 en beschikt over een budget van 14,7 miljard euro. Het programma is de afgelopen decennia uitgebreid van 11 landen in 1987 tot 34 landen in 2020 (waaronder de lidstaten van de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Noord-Macedonië, Servië en Turkije). Het programma staat ook open voor partnerlanden in de hele wereld.

In mei 2018 heeft de Europese Commissie haar voorstel ingediend voor een ambitieus nieuw programma Erasmus+, met een verdubbeling van het budget in de volgende langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027. Het doel is het programma Erasmus+ nóg inclusiever, internationaler en toegankelijker te maken.