De nieuwe Jeugdstrategie & Erasmus+ Jeugd

Jeugd & jongerenwerk

In november 2018 is de nieuwe Jeugdstrategie 2019-2027 vastgesteld. Wij hebben gekeken wat deze precies inhoudt en wat hij voor ons als Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd betekent.

De nieuwe strategie concentreert zich op drie pijlers: empower, engage, connect.

  • Jongeren betrekken bij de (Europese) democratie;
  • Jongeren samenbrengen;
  • Versterken van het jongerennetwerk.

Eén van de doelen is het verstand van het verband tussen het EU-jongerenbeleid en de programma Erasmus+ en het European Solidarity Corps.

Youth Goals

Ken jij de 11 Youth Goals al? Deze zijn onderdeel van de Jeugdstrategie en het resultaat van de gestructureerde dialoog met jongeren, besluitvormers en onderzoekers. Ruim 50.000 jongeren zijn betrokken geweest bij het vaststellen van deze doelstellingen. De Youth Goals presenteren een visie voor een Europa waarin jongeren hun potentieel ten volle kunnen benutten. Ze stellen sector-overschrijdende gebieden vast die het leven van jongeren beïnvloeden en geven aan welke uitdagingen moeten worden opgepakt.

Youth goals

Lees meer over de Youth Goals op deze website.

Youth Goals en Erasmus+ Jeugd in Ronde 1-2019

In de eerste ronde van dit jaar hebben wij als Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps 57 projecten toegekend. We zien dat alle projecten bijdragen aan Youth Goal #1: De EU dichter bij jongeren brengen. Stimuleren van het gevoel van jongeren dat zij tot het Europese project behoren en een brug bouwen tussen de EU en jongeren om het vertrouwen te herwinnen en de betrokkenheid vergroten.

Daarnaast zien we dat een groot deel van de projecten ook bijdragen aan:

#3 inclusive societies. Mogelijk maken en garanderen van de inclusie van alle jongeren in de samenleving;

#9 space & participation for all. Versterken van de democratische participatie en autonomie van jongeren en zorgen voor speciale ruimten voor jongeren in alle geledingen van de maatschappij;

#10 sustainable green Europe. Zorgen voor gelijke toegang voor alle jongeren tot jeugdorganisaties en Europese jeugdprogramma’s teneinde een samenleving te bouwen die gebaseerd is op de Europese waarden en identiteit.

Aan welke van de Youth Goals draagt jouw project bij? Wij zijn benieuwd, dus laat het ons weten via Facebook.