Skip naar content

De impact van COVID-19 op Erasmus+ | Studenten delen hun verhalen

Hoe heeft de wereldwijde coronacrisis de 170.000 jongeren getroffen die deelnemen aan het programma Erasmus+ en het European Solidarity Corps? Vijf studenten delen hun verhaal!

Hoger onderwijs

Op dit moment nemen 165.000 studenten in heel Europa deel aan het programma Erasmus+, en zijn er 5.000 jongeren betrokken bij vrijwilligersprojecten van het European Solidarity Corps. Het sluiten van onderwijsinstellingen, reisbeperkingen en andere coronamaatregelen hebben de afgelopen periode voor grote uitdagingen gezorgd. 

Giulia, Thomas, Sara, Magali en Marlene zijn vijf van de huidige 165.000 studenten Erasmus+. Giulia en Thomas besloten na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus in maart 2020 in hun gastland te blijven, Sara, Magali en Marlene keerden terug naar huis. 

Giulia (uit Spanje): "Ik was bang dat als ik naar huis zou gaan, dat al die maanden die ik hier heb gewerkt voor niets zouden zijn geweest. Mijn Erasmus+ uitwisseling veranderde van de ene op de andere dag - alles werd anders. Alle fysieke, academische en vrijetijdsactiviteiten werden geannuleerd." 

Thomas (uit België, met Erasmus+ in Finland): "We zijn niet 'echt' in quarantaine, want we mogen naar buiten. Finland is een land van open ruimtes, dus we bezoeken veel natuurparken. Aangezien we allemaal samen wonen in een Erasmus-gemeenschap voor studenten, voelen we de gevolgen niet heel erg." 

Online in het buitenland studeren

Marlene (uit Nederland) ging met Erasmus+ voor haar studie naar Ierland, maar moest vanwege de coronacrisis eerder dan gepland terugkeren. Zij rondt haar semester aan Trinity College nu online af.

Marlene: "Eigenlijk zou ik nu nog in Dublin verblijven voor Erasmus+. Helaas ben ik, op advies van mijn universiteit, tweeënenhalve maand eerder dan gepland teruggekeerd vanwege COVID-19. De universiteit was bang dat ik vast zou komen te zitten, en misschien maar goed ook, wetende hoe de wereld er nu uitziet. Ik woon nu bij mijn ouders, omdat mijn studentenkamer nog onderverhuurd is. Dat is wel even wennen na een onafhankelijk leven in het buitenland."

Marlene, met Erasmus+ in Ierland.

"Gelukkig kan ik mijn semester aan Trinity College in Ierland nog online afmaken. Ik probeer zoveel mogelijk contact te houden met de vrienden die ik in Dublin heb gemaakt, via Whatsapp en videobellen. Dat is toch wel minder leuk dan écht in het buitenland studeren, maar gelukkig heb ik nog een mooie ervaring om op terug te kijken!"

Onderzoek Erasmus Student Network | Impact COVID-19 in cijfers

  • 25% van de studentenmobiliteiten werden afgelast wegens COVID-19
  • 37,5% van de studenten hebben ten minste één groot probleem ondervonden tijdens hun uitwisseling (bijvoorbeeld problemen met accommodatie of niet kunnen terugkeren naar huis)
  • Voor de helft van de studenten werd het programma online verdergezet
  • Voor 34% werden de lessen gedeeltelijk online geleverd of gedeeltelijk uitgesteld

Steun van de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft aangegeven de Europese programma’s Erasmus+ en European Solidarity Corps zo flexibel mogelijk te maken (binnen de wettelijke richtlijnen), om te zorgen dat uitwisselingsstudenten hun academiejaar niet verliezen. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld hun studiepunten aan veel gastuniversiteiten alsnog behalen via studieregelingen op afstand.

De Nationale Agentschappen Erasmus+, verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma, is aangeraden om een beroep te doen op de overmachtsclausule ('force majeure'), waardoor ze mogelijk bijkomende kosten tot een maximum subsidiebedrag kunnen goedkeuren en geplande activiteiten voor 12 maanden kunnen uitstellen. Meer informatie is te vinden in de Corona FAQ op deze website.

Bronnen: Erasmus Student Network (ESN)Europees Parlement, WilWeg