Skip naar content

Claim your Future empowert studenten - ook in coronatijd!

Claim your Future werkt samen met partners in Spanje, Portugal, Duitsland, Engeland en Litouwen. Samen organiseren zij internationale trainingsweken en kennisuitwisseling. Student coördinatoren Ruben Huizinga en Aukje van der Veen van ROC Friese Poort/Friesland College delen (in het Engels) hoe zij de afgelopen periode hun activiteiten in het kader van Erasmus+ online hebben voortgezet: 'Wij dagen jullie allemaal uit om mogelijkheden te zoeken en verschillende manieren uit te proberen om samen te werken en contact te houden met elkaar..'

Middelbaar beroepsonderwijs

'Vooral in deze tijden willen we inspiratie en energie geven en ontvangen.'

"Wij zijn studenten van Claim your Future en hebben besloten om onze activiteiten voort te zetten ondanks de lockdown. Vooral in deze tijden willen we inspiratie en energie geven en ontvangen."

Als studenten hebben we een reeks online workshops gegeven waarbij lokale ondernemers werden verbonden met studenten van ROC Friese Poort. Het belangrijkste doel van deze workshops was om de studenten kennis te laten maken met sociaal ondernemerschap en hen vertrouwd te maken met de ondernemersmogelijkheden die de Friese regio te bieden heeft. Daarnaast hebben we ook een online workshop gegeven aan verschillende Europese studenten die betrokken zijn bij Claim your Future, waarin we hebben nagedacht over de sterke en zwakke punten van onderwijs op afstand tijdens de pandemie.

Tijdens deze moeilijke tijden hebben veel ondernemers moeite om hun bedrijf om te zetten naar een online vorm en hebben ze veel vragen en onzekerheden over hun toekomst. Toch zijn deze ondernemers niet de enigen die te maken hebben met dit soort problemen. Voor docenten en studenten zijn dit ook moeilijke tijden. Docenten worstelen om vorm te geven aan de manier waarop ze nieuwe kennis en vaardigheden aan de studenten overbrengen en de studenten hebben moeite om deze nieuwe vaardigheden in de praktijk te ontwikkelen. In de eerste reeks workshops richtten we ons op studenten en lokale ondernemers. Door beide groepen samen te brengen in een online omgeving probeerden we de studenten en ondernemers in staat te stellen om hun kennis en ideeën te delen over kwesties die beide belangrijk vonden. Hierdoor bieden de studenten waardevolle nieuwe inzichten en strategieën aan de ondernemers over hoe ze zich staande kunnen houden in deze nieuwe online omgeving - waarin de jongere generatie zich meer thuis voelt.

De studenten bieden de ondernemers waardevolle nieuwe inzichten en strategieën aan over hoe ze zich staande kunnen houden in deze nieuwe online omgeving - waarin de jongere generatie zich meer thuis voelt. Ruben Huizinga en Aukje van der Veen, Claim your Future

De studenten leren veel over ondernemerschap door deze vorm van direct contact met ervaren lokale ondernemers. Dit is vooral belangrijk voor de studenten vanwege de "real life experience" van de ondernemers. Door deze werelden samen te brengen, inspireren we hen om een andere perspectief te zien, van elkaar te leren en hun vaardigheden in de praktijk te brengen.

De tweede workshop ging helemaal over onderwijs op afstand en wat studenten belangrijk vinden voor een online leeromgeving. We spraken met twaalf studenten uit vier verschillende landen. Tijdens deze online sessie kregen de studenten de kans om met elkaar te communiceren en te leren over de manier waarop verschillende landen vorm geven aan hun online lessen. Vervolgens vroegen we hen om na te denken over de voorbeelden en verhalen die ze hebben gehoord over online lessen. Op deze manier stellen we hen in staat om feedback te geven aan hun lokale scholen en afstandsonderwijs haalbaarder en in lijn met de verwachtingen van de studenten te maken.

Naarmate het leven verschuift naar een tijdperk van online werk, vergaderingen en sociale activiteiten, werd al snel duidelijk dat 2020 bedoeld was om onze kracht, vastberadenheid en aanpassingsvermogen als samenleving te testen. We dagen jullie allemaal uit om kansen te zoeken en verschillende manieren uit te proberen om samen te werken en in contact te blijven met elkaar. Wederom speelt sociale inclusie een grote rol bij het creëren van een samenleving waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden gemeenschappelijke grond kunnen vinden waarop ze kunnen groeien en elkaar kunnen inspireren om iets goeds te doen voor de gemeenschap waarin we leven. Vooral nu willen we de kracht van samenwerking en innovatie promoten. Wij als jongeren dagen jullie uit om elkaar te inspireren en de verbinding met jullie gemeenschap te behouden.

Over Claim your Future

Claim your Future is een internationaal project Erasmus+ en een jongerenorganisatie met partners in Spanje, Portugal, Duitsland, Engeland en Litouwen, waarbij studenten aangemoedigd worden om een actieve rol te spelen in hun toekomst. Claim your Future stelt studenten in staat hun eigen geluid te vinden en gezamenlijk impact te creëren. De studenten geven workshops, organiseren evenementen, komen in contact met andere culturen, werken aan hun netwerk - en 'claimen' hun toekomst!