Skip naar content

Bologna module door Nuffic Academy - nu ook in het Engels!

Nuffic Academy biedt trainingen voor iedereen die meer wil leren over internationalisering in het onderwijs. Het e-learningaanbod werd in de zomer van 2020 uitgebreid met de Bologna module, in het Nederlands. Nu is er ook een Engelstalige Bologna module beschikbaar!

Hoger onderwijs

De Bologna module is bedoeld voor medewerkers van universiteiten en hogescholen. Het geeft een overzicht van het ontstaan van het Bolognaproces en van de gevolgen voor de ontwikkeling van het hoger onderwijs in Europa, en in het bijzonder in Nederland. De module laat de deelnemer kennis maken met de instrumenten die in het kader van het Bolognaproces zijn ontwikkeld, en laat zien welke gevolgen het Bolognaproces en de Bologna instrumenten hebben of hebben gehad voor de medewerkers van een universiteit of hogeschool.

Aangezien veel medewerkers in het Nederlandse hoger onderwijs onvoldoende het Nederlands beheersen om de module in het Nederlands te kunnen doen, is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan een Engelstalige versie. Deze versie is nu beschikbaar!

Over het Bolognaproces, de Europese hogeronderwijsruimte en FaBoTo+

In juni 1999 tekenden ministers van onderwijs van 29 Europese landen de zogenaamde Bologna Verklaring. In deze verklaring spraken ze af om te streven naar één Europese hogeronderwijsruimte. Het doel was om het voor studenten en werkenden gemakkelijker te maken om overal in Europa te kunnen wonen, studeren en werken. Het Bolognaproces is nog steeds actueel en heeft grote invloed op het (hoger) onderwijs in de landen die bij het proces zijn aangesloten en dus ook op de hoger onderwijsinstellingen en hun medewerkers.

Het project FaBoTo+ (Facilitating the Use of Bologna Tools for Higher Education Institutions and Quality Assurance Organisations) is onderdeel van het subsidieprogramma Erasmus+.