Skip naar content

Global challenges: huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid

25 jaar samenwerking tussen Radboudumc en ziekenhuis in Tanzania

Al 25 jaar heeft het Radboudumc in Nijmegen een samenwerking met het ziekenhuis Kilimanjaro Christian Medical Center (KCMC), een opleidingsziekenhuis in Moshi, in het noorden van Tanzania. De samenwerking geldt zowel voor (praktijk)opleiding als voor onderzoek. Dankzij Erasmus+ konden de partners hun samenwerking versterken én verbreden.

Hoger onderwijs

De twee ziekenhuizen werken samen in patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. In het verleden lag het speerpunt bij capaciteitsopbouw voor onderzoek naar malaria, tuberculose en HIV. Door Erasmus+ buiten Europa (KA 107/KA171) is het niet alleen gelukt om de samenwerking te versterken, maar juist ook te verbreden naar andere terreinen. Zo is de samenwerking succesvol uitgebreid naar keel-, neus- en oorheelkunde, anesthesie, pathologie, infectieziekten, genetica en de gevolgen van verandering van voeding op gezondheid.

Aanjaagsubsidies

De samenwerking bestaat uit het (helpen) opleiden van zorgprofessionals, gemeenschappelijk doen van onderzoek en bijdragen aan het (wederzijds) onderwijs voor medisch studenten. “Soms zijn aanjaagsubsidies nodig om een samenwerking naar een nog hoger en breder plan te krijgen”, aldus coördinator en internist Quirijn de Mast.

Onderzoek in Tanzania

Onderzoek en het daaraan gekoppelde onderwijs in Low- en Middle income countries geven inzichten in belangrijke gezondheidsproblemen die ook in de geïndustrialiseerde wereld spelen. Denk aan de gevolgen van verandering van levensstijl en dieet op welvaartsziekten en ontstekingsziekten en antimicrobiële resistentie.

Zelf bestudeerde Quirijn in Afrika het effect van zowel plattelandsvoeding als stedelijk eten - dat lijkt op dat van ons - op darmen en afweersysteem van gezonde Tanzanianen. Volgens Quirijn helpt plattelandseten om welvaartsziekten te voorkomen. Het onderzoek in Tanzania heeft ook waarde voor Nederland. “Hier heeft verstedelijking en de verandering in levensstijl al langere tijd geleden plaatsgevonden. Wij doen ons onderzoek in Tanzania in een populatie die juist midden in deze verandering zit, waardoor we nieuwe inzichten krijgen in de rol van levensstijl op gezondheid.”