Skip naar content

Training | Mental Health and Youth Exchanges

11 - 16 maart 2024 | Geef je op voor 11 februari | In deze training leer je hoe je in jongerenuitwisselingen aandacht besteedt aan het mentale welzijn van jongeren. Je vergroot je vaardigheden in het betrekken van jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen tijdens de planning en uitvoering van jongerenuitwisselingen.

Jeugd & jongerenwerk

Wat is het? 

Als jongerenwerker kan je een grote impact hebben op de manier waarop jongeren met mentale problemen deelnemen aan internationale jongerenwerkactiviteiten zoals jongerenuitwisselingen.

Internationaal jongerenwerk kan een grote impact hebben op het welzijn van jongeren in een achterstandssituatie. Het biedt jongeren vaak het gevoel erbij te horen en iets bereikt te hebben. Maar soms kan het ook overweldigend voor hen zijn.

Volwassenen kunnen zich onzeker voelen over de vraag hoe ze jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen moeten betrekken bij internationale jongerenuitwisselingen.

Wat leer je? 

  • Verbeter je kennis van geestelijke gezondheid;
  • Leer gebruik te maken van nuttige tools en methoden;
  • Pas de tools aan voor jouw eigen werk met jouw doelgroep;
  • Leer hoe je tijdens het hele proces een veiliger omgeving kunt creëren voor alle deelnemers;
  • Ontwikkel je vaardigheden op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg als jongerenwerker;
  • Leer hoe je internationale jongerenuitwisselingen kunt plannen en uitvoeren door de jongeren er actief bij te betrekken.

Deze training richt zich niet op therapie, diagnostiek of klinische hulp. Als jongerenwerker ben je niet verantwoordelijk voor de therapie, ben je niet opgeleid om diagnoses te stellen en heb je geen opleiding in de psychiatrie; dat is dus niet jouw taak. In plaats daarvan krijg je inzicht in hoe je de betrokkenheid van jongeren met verschillende niveaus van mentale problemen kan vergroten. Ook leer je hoe je daarbij hun mentale welzijn bevordert en hoe je een jongerenuitwisseling plant en leidt.

De doelstellingen van de training zijn: 

  • Tools introduceren die kunnen worden gebruikt en aangepast bij uitdagingen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg;
  • Mogelijkheden bieden om het belang van psychologische veiligheid bij jongerenuitwisselingen te onderzoeken;
  • Het ontwikkelen van de vaardigheden om jongeren in een achterstandssituatie te betrekken bij een jongerenuitwisselingsproces;
  • Jongerenwerkers basiskennis over jongerenuitwisselingen leren;

Na deze training begrijp je beter hoe je jongeren kan betrekken bij het proces van een jongerenuitwisseling en kan je de opgedane vaardigheden gebruiken in je dagelijks werk. Je vergroot je internationale netwerk en vindt potentiële partners voor toekomstige jongerenuitwisselingen.

Voor wie? 

Deze training is bedoeld voor jongerenwerkers die regelmatig met jongeren met mentale problemen werken. Je hoeft geen eerdere ervaring in het internationale jongerenwerk te hebben. De training is niet bedoeld voor therapeuten of psychologen. 

Praktische informatie en kosten

De eigen bijdrage voor deze training is € 75,- per persoon. De reiskosten en kosten voor programma, accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen. De voertaal is Engels. Er is plek voor 30 deelnemers.

De training wordt georganiseerd in Jongerencentrum Piispala in Kannonkoski, Finland.

Je slaapt in een eenpersoonskamer, maar het kan zijn dat je een paar gemeenschappelijke ruimtes in de accommodatie moet delen.

Aankomst: Maandagochtend 11 maart;
Training: Dinsdag t/m vrijdag 12 t/m 15 maart;
Vertrek: Zaterdagmiddag 16 maart.

Neem contact op met je Nationaal Agentschap als je eerder wilt komen of langer wilt blijven. De kosten van extra dagen buiten bovenstaande data om dien je zelf voor rekening te nemen.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie, een programmaschets en de mogelijkheid tot online aanmelden vind je op de website van SALTO-YOUTH. Eenmalige registratie is hiervoor noodzakelijk. Op 21 februari hoor je of je bent geselecteerd. 

Het is niet meer mogelijk om je voor dit evenement in te schrijven